Z branjem knjig je svet lepši…

17. september velja kot uradni začetek branja za bralno značko. Na ta dan se je rodil in tudi umrl znan slovenski pisatelj France Bevk, ki je dejal, da je dobra knjiga zlata knjiga. Bevk je napisal veliko knjig za otroke, ki jih še danes z veseljem prebirajo (Lukec in njegov škorec, Tatič, Pestrna, Pastirci, Grivarjevi otroci…).
17. september pa je tudi dan, ko naše šolske knjižnice prvič obiščejo prvošolčki in tudi letos je bilo tako. V našo knjižnico so prvič prišli mladi radovedneži, ki so si zvedavo ogledovali prostor, napolnjen s knjigami, radoživo sodelovali v pogovoru o knjigah in branju, z zanimanjem prisluhnili nekaj zastavljenim ugankam iz knjige Ponikalnice avtorja Miroslava Košute in jih tudi hitro rešili. Najbolj pa so bili veseli, ko je lahko vsak svojo darilno knjigo Ponikalnice odnesel domov, saj so, tako kot že nekaj let, Društvo Bralna značka Slovenije s pomočjo JAK RS in sponzorjev HOFER in SVIZ Slovenije tudi letos poskrbeli za to. Hvala vam v imenu vseh otrok, ki ste jim s tem dejanjem danes narisali nasmehe na obraze in jih povabili k družinskemu branju.
Naša šola se že nekaj let z branjem aktivno vključuje tudi v Nacionalni mesec skupnega branja, ki poteka od 8. septembra do 10. oktobra. Tako tudi letos pri urah slovenščine v vseh razredih glasno beremo književna besedila, ki so izbrana za letošnje Cankarjevo tekmovanje. Zavedamo se, da so glasno branje, pogovor z otrokom in čas, ki ga na tak način preživimo skupaj, nenadomestljivi.

Zlatka Horvat, knjižničarka in koordinatorka BZ  na šoli