Feri Lainšček, pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik prejme Prešernovo nagrado leta 2021.

Odlomek iz obrazložitve dr. Irene Avsenik Nabergoj:

Pisatelj, pesnik in dramatik Feri Lainšček je eden vélikih umetnikov našega časa, ki je s svojim izvirnim in raznovrstnim literarnim opusom neprecenljivo obogatil slovenski umetnostni in kulturni prostor. Objavil je več kot sto monografskih del za odrasle, mladino in otroke. V mladinskem slovstvu je med najbolj prepoznavnimi nagrajena zbirka pravljic Mislice, v književnosti za odrasle pa nagrajeni romani Raza, Namesto koga roža cveti, Ki jo je megla prinesla in Muriša, v katerih sugestivno razpira eksistencialna vprašanja, nas očara s slikami pokrajine ob reki Muri in sledi toku ljubezni kot temeljni vrednoti človekovega bivanja.
Feri Lainšček je tudi avtor izvrstnih radijskih in lutkovnih iger, filmskih scenarijev in besedil za šansone. Njegova dela so prevedena v številne evropske jezike, več njegovih romanov pa je zaživelo tudi v filmski uprizoritvi.
Je vrhunski pesnik in pisatelj panonske Slovenije, ki tankočutno slika življenje preprostih ljudi z roba družbe, s prikazovanjem nemirne, iščoče plati ciganske duše pa izraža spoštovanje do drugačnih. S svojim narečnim leposlovjem je prispeval k utrjevanju duhovnih mostov med matično domovino in porabsko zamejsko skupnostjo. Pisateljeva umetniška dela, ukoreninjena v slovensko pokrajino, odražajo njegovo veliko ljubezen do domovine, hkrati pa sestavljajo podobe njegove duhovne biografije.
Njihova osrednja tema je človekovo iskanje identitete in bivanjskega smisla v še tako težkih okoliščinah, iskanje harmonije s svetom, ki jo omogoča ljubezen do sočloveka. Številni miti, legende, pravljice in ljudsko izročilo ter seveda književnost, ki plemeniti naše življenje, so za Lainščka zgodbe o ljubezni. Ta na večni tehtnici dobrega in zlega človeku pomaga k dobremu in mu podeljuje smisel, ali kot to resnico v Lainščkovi poeziji izrazi iskriva otroška misel: »Ljubezen je treba ujeti, / a nikoli zapreti. / Ljubezen je treba gostiti / in včasih skriti. / Ljubezen je treba ljubiti«.

Sandi Červek, akademski slikar, prejme nagrado Prešernovega sklada leta 2021.

Odlomek iz obrazložitve Irme Brodnjak Firbas:

Akademski slikar Sandi Červek je eden osrednjih predstavnikov prekmurske likovne umetnosti. Njegove likovne začetke umeščamo v figuralno slikarstvo, od katerega pa relativno hitro preide v abstrakcijo in začne ustvarjati tako imenovane črne slike, po katerih je širši publiki še danes najbolj poznan.
Razstava 1 + 1 =11 v Galeriji mesta Ptuj je postregla z bogatim pregledom njegove prepoznavne in izrazito avtorske likovne poetike in vzpostavila še nikoli viden dialog med umetnikovimi ustvarjalnimi fazami v preseku zadnjih tridesetih let. Umetnika je predstavila tako v črnini kot v barvah, skozi skrajno racionalen ter na drugi strani impulziven in sproščen ustvarjalni pristop.
Červek je umetnik, ki nenehno hodi po robu, a v svoji brezkompromisni drži ne zdrsne v dekorativnost, pretirano pripovednost ali družbeno angažiranost. Prav tako ne podlega trendom, čeprav jim budno sledi. Njegovi igrivi intermezzi nas na eni strani približajo glasnemu ritmu vsakdana, na drugi strani pa nam njegova monokromna platna odkrivajo globine metafizičnih svetov, v katerih se v tišini srečujemo s sublimnim.

Podelitev Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada bo potekala na državni proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v nedeljo, 7. 2. 2021.

Čestitke obema Prekmurcema!

                                                              Zapisala: Zlatka Horvat