Zmenki. Gledališko-glasbena predstava Osnovne šole III Murska Sobota s tolkalno skupino Beat Chasers GŠ Beltinci in plesno skupino OŠ III. Gledališče Park, Murska Sobota, 4. 4. 2024. Foto: Aleš Cipot/fotolens.si.

Gledališka skupina naše šole, ki si je nadela ime Kul–turni, se je na območnem srečanju otroških gledaliških in lutkovnih skupin predstavila z gledališko predstavo Zmenki, po romanu avtorice Mojce Rudolf, in se uspešno uvrstila na regijsko srečanje.
Prav tako je v četrtek, 4. 4. 2024, predstavo izvedla v Gledališču Park dopoldan za učence naše šole od 6. do 9. razreda ter za devetošolce OŠ I in II Murska Sobota ter jo zaključila z okroglo mizo, katere gostja je bila pisateljica. Pogovor je povezovala Vita Jelenovec, scenaristka predstave in bivša učenka naše šole.
Na zanimiv način so skozi gledališko umetnost predstavili splet sedanjosti in preteklosti skozi nenavadno srečanje devetošolca z junakom iz preteklosti, ki ni nihče drug kot Ivan Cankar.
Zvečer pa so predstavo izvedli še za ostalo občinstvo, kjer so doživeli stoječe ovacije. Za slehernega obiskovalca so pripravili spomin v obliki obeska za ključe in vrečko keksov, ki ponazarjajo značilne Cankarjeve brke. Seveda niso pozabili niti na vsem znano skodelico kave, katero ročno oblikovano in poslikano si je lahko odnesel domov sleherni obiskovalec.
Gledališko-glasbena predstava je vključila nadarjene učence z mnogimi talenti in povezala učence Likovnega snovanja pri oblikovanju scenske zasnove ter plesno skupino naše šole z dodajanjem plesnih vložkov v predstavo. Mladi umetniki so se povezali še s tolkalno skupino Beat Chasers Glasbene šole Beltinci, ki je predstavo obogatila z živo glasbo na tolkalih.
In kako je pisateljica doživela našo predstavitev? Povzemamo nekaj njenih besed: “Ali veste kako se počuti igralec, ko prejme Oskarja? Ali pisatelj, ko dobi Nobelovo nagrado? Ne? No, tudi jaz ne. Toda od 4. 4. dalje zelo dobro vem, kako se počuti pisatelj, ko njegovo delo postavijo na gledališki oder. Dvorana je bila nabito polna, jaz pa sem se počutila resnično nekaj posebnega, ko sem stala na odru z vsemi igralci, plesalkami, tolkalno skupino in organizatorji prireditve. Vsi, ki so dolge vikende žrtvovali svoj prosti čas, da so vadili in izpili to posebno predstavo, so jo odlično umestili v sodoben čas. Meni osebno je bilo neverjetno doživetje. Ta  občutek, ta dogodek, ki je bil skupno delo mnogih udeleženih.
Kako so se izkazali igralci? Veste kako je bilo videti Ivana Cankarja na odru? Njegovo mamo? Mojega junaka Simona, Nino in prijatelja Maksa? Nepozabno. Odlično so odigrali. Želim si, da pridejo čim dlje. Da pa bi lahko ubesedila hvaležnost ob tem, da so izbrali mojo knjigo Zmenki, o dnevu, preživetem v Murski Soboti … ne za tole besede preprosto niso dovolj …”

Mentorji in vsi sodelujoči v Zmenkih