V ponedeljek, 22. 4. 2024, smo na Osnovni šoli III Murska Sobota obeležili svetovni dan Zemlje, ki letos poteka pod sloganom “Planet proti plastiki” kot poziv k zmanjšanju uporabe plastike v korist zdravja ljudi in vseh živih bitij.
Zdravi ekosistemi omogočajo zdravje planeta in vseh nas. Če ohranjamo naravo in biotsko raznovrstnost, to posledično pozitivno vpliva tudi na naše zdravje, gospodarstvo in kakovost življenja.
Ni namreč dovolj, da na naš planet pomislimo le enkrat letno, saj je prav, da vsak dan pravilno ločujemo odpadke, varčujemo s pitno vodo, odgovorno ravnamo z naravo, gozdovi, živalmi ipd.
V ta namen smo na šoli pripravili razstavo “Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta”, ki je nastala v okviru projekta Life Naturaviva Javnega zavoda Krajinski park Goričko. G. Tomaž Koltai s krajinskega parka je učencem 7., 8. in 9. razredov predstavil osnovne ekosisteme, razkril naravne dragocenosti Slovenije ter osvetlil nevarnosti, ki jim pretijo.
Delo z mladimi v okviru vzgoje in izobraževanja je način, preko katerega lahko dosežemo večje razumevanje in s tem spoštovanje narave.
Tako učitelji in drugi strokovni delavci šole kot starši moramo storiti vse, kar je v naši moči, da učence povežemo z naravo ter tudi na način (po)skrbimo za trajnostno prihodnost.  
Svetovni dan zemlje smo zaključili z občudovanjem lesnih sov, ki so si ustvarile dom na šolskem drevesu.

Klaudija Rančigaj